AKTUELNO

Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo je danas optužnice protiv dva kineska držžavljanina pod sumnjom da su izveli veliki hakerski napad kako bi ukrali podatke američkih kompanija.

Optužžnice su podignute protiv Ču Hua i Čang Šilonga za koje je tužžilac naveo da su delovali po nalogu kineske obaveštajne službe, prenosi AP.

U dokumentaciji koju se našla pred federalnim sudom na Menhetnu, u Njujorku, tvrdi se da su hakeri uspeli da pristupe računarima u više od 45 organizacija iz 12 saveznih država. Kompanije koje su "napadnute" posluju u različitim oblastima od avio i svemirske industrije do farmaceutskih firmi.

U optužnici je navedeno da su hakeri mogli da ukradu "stotine gigabajta podataka".

Prošle nedelje zvaničnici Ministarstva za pravosuđe, FBI-ja i Ministarstva za unutrašnju bezbednost svedočili su u Odboru za pravosuđe američkog Senata o tome da Kina pokušava da krade poslovne tajne i intelektualnu svojinu od američkih kompanija kako bi načinila štetu američkoj ekonomiji i ojačala sopstveni privredni razvoj.

KineskI špijunski napadi postali su "najtežža kontraobaveštajna opasnost s kojom se danas suočavaju SAD", izjavio tom prilikom pomoćnik direktora FBI-ja zadužen za kontraobaveštajnu delatnost.

U poslednjih nekoliko meseci, Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnice protiv nekoliko službenika kineske obaveštajne službe i hakera. Optužnica podignuta u oktobru 2018. godine značajna je i po tome što je prvi put službenik Ministarstva državne bezbednosti Kine izručen Sjedinjenim Državama zbog suđenja.

#Rusija

#SAD

'